Ondernemer Jeroen Verkerk kocht in 2018 een voormalig agrarisch bedrijf in het buitengebied van Maurik. ‘Het was een langdurig en stroperig proces om onze plannen gerealiseerd te krijgen. Des te blijer ben ik dat het is gelukt’, vertelt de ondernemer.
Jeroen Verkerk bouwt in het buitengebied van Maurik aan zijn toekomst al zelfstandig ondernemer. Met een strakke loods van 600 vierkante meter (inclusief kantoorruimte) is de eerste ontwikkelfase inmiddels gerealiseerd. Op termijn moet er een tweede loods van 500 vierkante meter verrijzen. Mede dankzij het advies en de begeleiding van Rombou kan Verkerk zijn plannen op het voormalige agrarische bedrijf tot uitvoering brengen. ‘We hebben deze locatie in 2018 gekocht. De varkens- en koeienstallen die hier toen stonden, waren niet geschikt voor onze bedrijfsvoering’, vertelt Verkerk.
Goud waard
Verkerk is ondernemer in de bouw. Hij heeft als nevenactiviteit een loon- en verhuurbedrijf. Hij runt een bedrijf met 15 man personeel. ‘We richten ons vooral op particuliere klanten, waarbij we aan- en verbouwprojecten realiseren. We doen renovaties en verzorgen daarbij ook het tegel- en stucwerk’, aldus Verkerk, die zijn bedrijf in een paar jaar tijd in omvang zag groeien. Op de locatie in Maurik heeft hij een mooie uitvalsbasis weten te creëren.
Toen hij in 2019 begon als zelfstandig ondernemer ontbeerde het hem in feite aan een geschikte locatie. ‘Zonder loods maakten we een hectische beginfase door’, aldus Verkerk. De ondernemer merkte al snel dat gemeente Buren de nodige eisen stelde aan nieuwbouw op de locatie in het buitengebied. ‘Met onze eerste adviseur schoten we onszelf in eigen voet. Toen we bij Rombou aanklopten, stonden we al op een 2-0 achterstand’, zegt Verkerk.
Rombou-adviseur Gert-Jan Festen werd ingeschakeld om het plan van Verkerk vlot te trekken. Dat lukte uiteindelijk, al ging het niet gemakkelijk. ‘Het was een langdurig en stroperig proces’, vertelt Festen. Het betreft een functieveranderingstraject op een voormalige agrarische locatie. Op grond van de regels in het bestemmingsplan mag er voor een andere functie nieuw worden gebouwd, mits er geen toename is van het oppervlak en het volume van de bedrijfsgebouwen. ‘Gert-Jan Festen vertelde eerlijk dat het niet gemakkelijk ging worden. Uiteindelijk is het hem gelukt. Voor ons is dat goud waard’, vertelt Verkerk, die blij is met de samenwerking met Rombou. ‘Het is mij enorm goed bevallen. Festen is een fijn persoon en recht voor z’n raap.’
Landschappelijke inpassing
Gemeente Buren stimuleert kleinschalige, ambachtelijke en aan het buitengebied gebonden bedrijven op voormalige agrarische locaties, licht Festen toe. ‘Specifiek aan het beleid is het feit dat de gemeente niet wil meewerken aan een opslag- of stallingsfunctie. Dat wordt als ongewenst beschouwd omdat ze niet bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving.’
Bij de bouw van de loods van Verkerk is mede daarom zichtbaar rekening gehouden met landschappelijke inpassing. Met de uitstraling van de nieuwbouw wordt de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied versterkt.