‘Er is behoefte aan zorg in het buitengebied’

Familie Nijk runt in het Overijsselse Kallenkote een bijzonder boerenbedrijf, met verschillende takken. De ondernemers breiden hun bedrijf uit met 21 duurzame zorgappartementen.

De Maargies Hoeve in de Kop van Overijssel is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer veelzijdig boerenbedrijf. “Zorg is de rode draad”, zo vertelt Lu Nijk, die het bedrijf samen met zijn gezin runt.
De Maargies Hoeve heeft vier nabijgelegen bedrijfslocaties. De ondernemers houden 380 melkkoeien en bijbehorend jongvee. De zelfzuivelaars bestieren een boerderijwinkel en hebben een theeschenkerij en een kooklokaal. De zorgboerderij is de afgelopen jaren flink gegroeid. “Verdeeld over 7 dagen hebben we 140 zorgcliënten”, vertelt Lu Nijk. De ondernemers bieden verschillende vormen van zorg aan; van dagbesteding tot intensieve 24-uurszorg. “We verzorgen naschoolse opvang en werken ook met dementerende ouderen. Onze jongste deelnemer is 5 jaar. De oudste is 90”, vertelt Nijk, bij wie in totaal ruim 60 medewerkers op de loonlijst staan.
De verschillende bedrijfstakken zijn nauw met elkaar verweven. “We maken geen onderscheid tussen de poten onder ons bedrijf. We zoeken juist naar verbinding. ‘1 + 1 = 3’, dat is ons motto”, zegt Nijk.

Inspelen op behoefte
Familie Nijk heeft de afgelopen jaren vol ingezet op de realisatie van zorgwoningen in het buitengebied. De ondernemers merkten dat hier behoefte aan is. Binnen de visie van gemeente Steenwijkerland horen zorgwoningen echter thuis in de dorpskern, dicht bij andere voorzieningen. Voor planrealisatie was daarom een bestemmingsplanwijziging nodig, waarbij ook de gemeente én de provincie overtuigd moesten raken. Dat was niet zomaar in kannen en kruiken. Uiteindelijk kregen de ondernemers na 3,5 jaar groen licht om te bouwen.
Familie Nijk nam Rombou in de arm om de plannen van de grond te krijgen. Lu Nijk is zeer te spreken over de onderlinge samenwerking. “Het zit ‘m ook in de mensen waarmee je van doen krijgt. We hadden een klik met adviseur Bram Scheurwater. Dan begint de bal te rollen en kom je ergens.”

‘“Het is uiteindelijk gelukt om onze plannen van de grond te krijgen. Als ondernemer van 60+ ben ik daar heel tevreden over”’ – Lu Nijk

Compliment aan het bouwteam
De Maargies Hoeve heeft aan de Gruttoweg een bijzonder zorgverblijf neergezet. Het gebouw heeft de vorm van een ligboxenstal. “We hebben 21 appartementen van 54 vierkante meter gerealiseerd, waarvan 8 op de eerste verdieping”, zo vertelt Lu Nijk. Het gebouw heeft een opvallende, glazen nok.
Samen met Rombou hebben de ondernemers ook de buurtbewoners vanaf het begin meegenomen in hun planvorming. Vanwege de grote behoefte aan zorgwoningen besloot familie Nijk nog tijdens de bouw om ook de bovenverdieping in te richten met appartementen. “Voor Bouwbedrijf J. van Kampen en installatiebedrijf Dick Sjabbens was dat wel even schakelen. De manier waarop ze dat hebben opgepakt verdient een compliment”, zegt Bram Scheurwater, die namens Rombou van A tot Z betrokken was bij het project. Ronald Mooiweer van Rombou leverde het ontwerp, Elmer Woudstra regelde de bestemmingswijziging en Bram Scheurwater deed de algehele begeleiding en bouwbegeleiding.

Duurzaam bouwen met flink fiscaal voordeel
Bijzonder aspect aan de realisatie van het zorgverblijf is het feit dat er op duurzame wijze is gebouwd. Het project kwam daardoor in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek. “We hebben bij het technische plan goed gekeken naar de herkomst van de bouwmaterialen, om aan de scherpe eisen van de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) te voldoen”, aldus Scheurwater. Samen met de Flynth subsidieadviseur Galtjo Geertzema en adviesbureau Building Revolution benutte hij de mogelijkheden om het plan van familie Nijk op duurzame wijze vorm te geven. Dat zorg niet alleen voor meerwaarde van het gebouw, maar levert ook fiscaal voordeel op.

Toekomst gewaarborgd
“Aandacht voor duurzaam bouwen vraagt weliswaar een extra investering, maar daar staat een extra aftrekpost tegenover. Vaak wordt daaraan voorbijgegaan”, aldus Scheurwater, die net als Nijk terugkijkt op een fijne samenwerking.
“Het is uiteindelijk gelukt om onze plannen van de grond te krijgen. Als ondernemer van 60+ ben ik daar heel tevreden over”, zegt Lu Nijk, wiens drie kinderen allemaal in het bedrijf zitten. De toekomst van het veelzijdige bedrijf De Maargies Hoeve is daarmee gewaarborgd.

‘“Het zit ‘m ook in de mensen waarmee je van doen krijgt. We hadden een klik met adviseur Bram Scheurwater. Dan begint de bal te rollen en kom je ergens.”’ – Lu Nijk

Onze experts

Cynthia Schipper - Bouw

Medewerker Fysieke Leefomgeving
06- 22 38 92 45 LinkedIn

Jorrit Jan Mulder

Adviseur bedrijfslocatie
06- 513 95 847 LinkedIn

Daphne Scholman

Medewerker Fysieke Leefomgeving
06- 25 65 74 72 LinkedIn

Karin Arkink

Adviseur Fysieke Leefomgeving
06- 50 05 64 79 LinkedIn

Stefan van Summeren

Manager / Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06 - 22 31 21 90 LinkedIn

Henk Altena

Adviseur Bouw
06-53 55 32 89 LinkedIn

Isabel Boschma - van der Star

Adviseur Bedrijfslocatie
06-51 85 78 25 LinkedIn

Ronald Mooiweer

Bouwkundig tekenaar
088-236 93 49 LinkedIn

Rob van Woerden

Jurist Fysieke Leefomgeving
06-53 55 66 35 LinkedIn

Jan Pieter Smit

Senior Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-51 25 70 34 LinkedIn

Elmer Woudstra

Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-21 14 30 20 LinkedIn

Eddie Lamberts

Senior Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-51 56 71 42 LinkedIn

Sander Kondring

Adviseur bedrijfslocatie
06-22 71 04 04 LinkedIn

Gert-Jan Festen

Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06-20 36 00 66 LinkedIn

Gert Elling

Manager / Senior Adviseur Bouw
06-51 36 34 67 LinkedIn

Siemon Boonstra ab

Jurist Fysieke Leefomgeving
06-51 25 87 68 LinkedIn

Joost Overbeek

Directeur / Senior Adviseur Bouw
06-53 86 06 93 LinkedIn

Nog meer interessante projecten