Op 29 mei 2019 deed de Raad van State uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Op basis van het PAS werd vooruitlopend op toekomstige positieve maatregelen voor Natura 2000-gebieden, alvast toestemming gegeven voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor die gebieden. Dit mag niet, want deze omgang is in strijd met de Europese natuurwetgeving. Sinds de uitspraak mag het PAS niet langer worden gebruikt voor vergunningverlening.
Gevolgen voor de agrarische sector
Door de uitspraak geldt een vergunningplicht voor alle activiteiten met een effect (stikstofdepositie) op Natura 2000-gebieden. Dat geldt ook voor veehouderijen, het weiden van vee en het bemesten van landbouwgrond. Na de uitspraak ontstond onduidelijkheid. Daardoor konden provincies in de periode mei tot mei december 2019 geen vergunningen verlenen.
Oplossingen voor stikstofdepositie
Provincies hebben in december 2019 de beleidsregels voor vergunningverlening vastgesteld. Daarnaast komt de minister regelmatig met aanvullende informatie. Het ministerie doet dat onder meer op basis van adviezen van de commissie-Remkes (algemene aanpak stikstof), commissie-Hordijk (meten en berekenen), het Landbouw Collectief (voorstellen vanuit de agrarische sector) en het RIVM. Alle sectoren moeten een bijdrage leveren om de stikstofdepositie te verminderen.
Uw stikstofsituatie in beeld
Weet u waar u aan toe bent? Rombou kan helpen met een advies op maat. We bespreken telefonisch uw vergunde, feitelijke en gewenste situatie. We brengen uw ‘ammoniakrechten’ (referentiesituatie) in beeld en maken de kansen en bedreigingen inzichtelijk. Zorg voor een compleet overzicht en breng u stikstofsituatie in beeld.
Aanvragen van een natuurvergunning
De nieuwe beleidsregels voor het aanvragen van een natuurvergunning voor de veehouderij zijn bekend. Nieuwe of gewijzigde activiteiten mogen geen toename van stikstofdepositie veroorzaken op Natura 2000-gebieden. Met behulp van het rekenmodel AERIUS en de toepassing van intern of extern salderen kunnen we dit inzichtelijk maken.