Landbouwmechanisatiebedrijf Vof Lagerweij & vd Bergh bouwde op het industrieterrein in het Gelderse Buren een nieuwe loods, met daarin een ruime werkplaats en een winkel. ‘De volgende keer zou ik het weer op dezelfde manier aanpakken’, aldus Dirk Jan Lagerweij.
Samen met zijn compagnon Anton van den Bergh runt Dirk-Jan Lagerweij in Buren landbouwmechanisatiebedrijf Vof Lagerweij & vd Bergh. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verkoop, het onderhoud en het repareren van landbouwmachines. ‘Mijn vrouw Johanna verzorgt de boekhouding en maakt offertes. Daarnaast hebben we nog een medewerker’, zo vertelt Dirk-Jan Lagerweij over het bedrijf, dat onlangs een nieuw jasje kreeg aangemeten.
Op 22 en 23 april 2022 organiseerde Vof Lagerweij & vd Bergh twee open dagen ter ere van de nieuwe loods. Daarin zijn een ruime werkplaats en een kantine opgenomen. ‘Er kwamen maar liefst 800 mensen op af. Dat hadden we niet gedacht’, aldus Lagerweij.
Nieuwbouw als visitekaartje
De ingebruikname van het nieuwe bedrijfspand voelt voor Vof Lagerweij & vd Bergh bijna als een nieuwe start. De loods is een prachtig visitekaartje van het bedrijf. ‘Dit gebouw zorgt zeker voor een stukje uitstraling’, zegt Lagerweij, die de loods grotendeels in eigen beheer bouwt. De fundering en het stalen frame van de hal laat hij plaatsen.
In 2018 namen Lagerweij en Van den Bergh hun intrek op het industrieterrein in Buren. Ze begonnen in een gedateerde schuur uit 1965. Lagerweij: ‘Dat was een voormalige mottenballenfabriek, die eigenlijk rijp was voor de sloop.’
In aanloop naar de nieuwbouw nam Lagerweij contact op met Rombou. ‘Ik wilde mensen met kennis van zaken aan tafel’, zo zegt hij daarover. Dirk-Jan Lagerweij baseert zijn keuze op de positieve ervaring van diens broer Gert-Jan Lagerweij, die eerder ook samenwerkt met Rombou. ‘Mijn broer heeft een leghennenbedrijf met 60.000 kippen en een boerderijwinkel. Rombou heeft daar goed werk geleverd.’
Strategie besproken
Namens Rombou gaat Gert-Jan Festen – Specialist ruimtelijke ordening en milieu – met Dirk-Jan Lagerweij om tafel. Ze bespreken de strategie en de plannen van Lagerweij en kijken naar de precieze invulling van de nieuwbouw. ‘We hebben de wensen van Lagerweij vertaald in een ontwerp. Daarbij moesten we rekening houden met de specifieke regelgeving op het industrieterrein. Met name de afstanden tot de perceelsgrenzen waren een aandachtspunt’, zo vertelt Festen.
De specialist ontzorgde, met ondersteuning van collega’s, Lagerweij volledig in aanloop naar de bouw. Rombou dient de sloopaanvraag in, vraagt de benodigde milieu- en bouwvergunningen aan en geeft bouwkundig advies. Ook over het stikstofonderzoek en het flora- en faunaonderzoek hoeft de ondernemer zich geen zorgen te maken. Samen met Lagerweij kijkt Festen kritisch naar de beschikbare bouwruimte. In overleg en na goedkeuring van de gemeente wordt besloten om aan de achterzijde op de perceelsgrens te bouwen. ‘We hebben de beschikbare ruimte maximaal benut’, aldus Festen.
De loods is 16 bij 44 meter. Het gebouw heeft een goothoogte van 6 meter en een nokhoogte van 10 meter. Lagerweij kijkt terug op een goede samenwerking met Rombou. ‘Ze hebben mijn wensen gerealiseerd. Daarbij waren ze ook altijd bereikbaar. De volgende keer zou ik het weer op dezelfde manier aanpakken’, zo vertelt hij. Ook Festen kijkt met een goed gevoel terug op het project. ‘Lagerweij komt uit een echte ondernemersfamilie. Het was een eer om hem op weg te helpen. Samen met Van den Bergh heeft hij er wat moois van gemaakt.’