De huidige maatregelen zijn onvoldoende effectief. De bestaande aanpak via bronmaatregelen, en opkoop- en innovatieregelingen leverde nog niet genoeg stikstofruimte op om alle PAS-melders te legaliseren. Daarnaast speelt het zogenaamde additionaliteitsvereiste een grote rol. Dit houdt in dat stikstofruimte, bijvoorbeeld vrijgekomen door bedrijfsbeëindigingen, alléén mag worden ingezet voor extern salderen als deze niet nodig is voor het behoud en herstel van Natura 2000-gebieden. Daarom wordt gewerkt aan een oplossing.
Drie sporen voor een oplossing
Minister Wiersma zet in op een aanpak langs drie lijnen. Namelijk een rekenkundige ondergrens, individuele oplossingen en extra ondersteuning vanuit het Rijk:
- Het kabinet onderzoekt of een rekenkundige ondergrens van bijvoorbeeld één mol stikstofdepositie per hectare per jaar juridisch haalbaar is. Als dit lukt, zouden veel PAS-melders namelijk geen nieuwe natuurvergunning meer nodig hebben.
- Voor PAS-melders die wel een vergunning nodig hebben, komt het kabinet met maatwerk. Denk aan innovaties, extern salderen of aanpassingen in bedrijfsvoering. Ook verplaatsing of vrijwillige bedrijfsbeëindiging behoort tot de mogelijkheden. Een complicerende factor blijft de wetenschappelijke zekerheid die nodig is om emissiereducties aan te tonen.
- Het Rijk gaat provincies meer ondersteunen om te voorkomen dat handhaving noodzakelijk wordt. De looptijd van het legalisatieprogramma wordt verlengd met drie jaar en er komt extra budget om aanvullende maatregelen uit te voeren. Regelingen zoals de Lbv, Lbv-plus en de MGA blijven hierbij belangrijk om emissiereductie en gebiedsspecifieke oplossingen te realiseren.
PAS-schadeloket: voorkom verjaring
Minister Wiersma heeft inmiddels bevestigd dat PAS-melders recht houden op schadevergoeding. Toch adviseren we u om proactief te blijven en de verjaringstermijn zelf te stuiten, ook als de vijf jaar al zijn verstreken. Om aanspraak te maken op een schadevergoeding, is het verstandig om nu al een overzicht te maken van de geleden schade in uw situatie. Dit helpt bij een soepele afwikkeling.
Breng uw situatie in beeld en onderneem actie
Breng de stikstofsituatie van uw bedrijf in kaart. Wacht niet op de overheid voor actie, maar onderneem zelf alvast stappen. Denk aan een natuurvergunning voor uw eigen locatie door middel van extern salderen of innovatie. We brengen graag samen met u uw situatie en mogelijkheden in kaart. Neem contact met ons op voor advies over uw situatie.