Er is steeds meer interesse bij consumenten voor lokale producten in een boerderijwinkel.
Een boerderijwinkel wordt vaak gezien als een nevenactiviteit bij het agrarische bedrijf. Nevenactiviteiten zijn toegestaan, maar er geldt wel een maximaal oppervlak (bijv. 50m2). Ook gelden er regels voor wat verkocht mag worden. Het moet meestal gaan om ‘ter plaatse geproduceerde producten of streekproducten’. Producten van collega agrariërs mogen vaak ook verkocht worden. Let op, de regels in het bestemmingsplan variëren per gemeente.
Als er ook producten verwerkt worden, dan moet men aan hygiëne-eisen voldoen. De locatie waar de producten verwerkt moet voldoen aan de HACCP wetgeving. Bij de bereiding van producten moet rekening worden gehouden met de betreffende hygiënecode. Er zijn verschillende hygiënecodes, voor bijvoorbeeld de productie van ijs, vleesproducten en AGF. Ook aan etiketten worden eisen gesteld.
Actueel is ook de bezorgservice. Als dat onderdeel uitmaakt van de winkel, dan kan dat zonder problemen.