Het begint met dromen …

Gepubliceerd: 16-09-2019, gezien: 1028 keer

Dromen van een landbouw met een duurzaam toekomstperspectief, waar hard wordt gewerkt, aandacht is voor de omgeving, eerlijke prijzen worden betaald en waardering wordt uitgesproken.

Het begint met dromen …

Op dit moment zit de landbouwsector in een nachtmerrie: de ‘probleemdossiers’ volgen elkaar in rap tempo op. Om maar wat te noemen: fosfaat, CO2-reductie, stikstof, energiebesparing, dierenwelzijn, halvering veestapel ….

 

Telkens opnieuw geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid, kun (en mag) je dan nog wel dromen? Mijn advies: blijven dromen! Van die stip op de horizon, de ideale situatie of de lange termijn doelen, want … daar doe je het toch allemaal voor?! De huidige bedrijfssituatie als startpunt nemen en met reële stappen naar het eindplaatje toewerken. Een voorlopig eindplaatje, want naast nieuw beleid komen er vast en zeker nog nieuwe (betere) ideeën tussendoor. Spar over de mogelijkheden en breng de potentiële bedreigingen in kaart, maar bedenk: dit zijn ‘slechts’ randvoorwaarden. Je eigen visie is leidend en geeft de richting aan.

 

Dat het op dit moment niet altijd eenvoudig is om de gewenste richting aan te houden is duidelijk. Als adviseur aan de zijlijn heb ik wat dat betreft makkelijk praten, verdien er zelfs een boterham mee. Maar toch … het begint met dromen. Vervolgens help ik graag het volgende stapje te zetten, waar mogelijk de kansen benutten, op weg naar resultaat, waardering en stabiliteit.

 

 

Bas Kolkman

Adviseur ruimtelijke ordening en milieu Rombou

Auteur

Theme picker