Dan moet u energiebesparende maatregelen treffen. Deze Energiebesparingsplicht werd in het voorjaar geïntroduceerd door de overheid en vóór 1 juli 2019 moest de melding binnen zijn. Rijkswaterstaat zoekt nu 120 experts die de overheid gaan ondersteunen bij de uitvoering van de plicht. Ondernemers krijgen dus naar verwachting te maken met handhaving.
Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kwamen ruim 30.000 meldingen binnen, een stuk minder dan verwacht. Lang niet alle ondernemers met een meldplicht hebben een rapportage ingediend. U ook niet? Dan kan de overheid dus optreden in de vorm van een dwangsom. Niet alleen daar wordt naar gekeken. Ook de meldingen die al gedaan zijn, worden inhoudelijk onder de loep genomen. Zo krijgt gemiddeld 57% van de meldingen het stempel “hoogste prioriteit bij toezicht”, 13% van de meldingen voldoet geheel en 30% moet nader worden beoordeeld.
Onvoldoende capaciteit
Er is nu onvoldoende capaciteit bij de overheid om met de Energiebesparingsplicht aan de slag te gaan. Daarom zoekt Rijkswaterstaat nu specialisten om het bevoegd gezag te ondersteunen. In de praktijk vinden nu nog weinig controles plaats. De verwachting is dus dat dit binnenkort wel gaat veranderen.
Subsidies en fiscale voordelen
Is het bij u nog niet gelukt om aan de Energiebesparingsplicht voldoen? Zorg dan dat u dit alsnog doet. Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kan ook nog in combinatie met subsidies en fiscale voordelen financieel heel aantrekkelijk zijn. Kijk eens op www.rombou.nl/energiebesparingsplicht en bereken of u melding moet doen van uw energieverbruik.