Vanuit Europa zijn er doelen gesteld om in 2030 ruim 40% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2005. ETS is een CO2-heffingen systeem waarbij er rechten op uitstoot van CO2 via een veilingsysteem worden verhandeld. Op dit moment nemen de zware industrie, de energiebedrijven en de lucht- en zeevaart al deel aan deze regeling. Dit is de zogenaamde EU ETS. Het gaat hier om installaties met een totaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 20 MW. Elk jaar komen er minder emissierechten beschikbaar en kunnen bedrijven steeds minder CO2- uitstoten.
De glastuinbouw staat aan de vooravond van het mogelijk invoeren van de ETS-2 regeling voor de sector. De verwachting is dat dit besluit in het voorjaar van 2025 genomen gaat worden door het Kabinet. De beschikbare rechten zouden dan geveild worden in 2027 en vanaf 2028 wordt het systeem van kracht. Energieleveranciers zijn verantwoordelijk voor het monitoren van de emissies en het betalen van de CO2-prijs. De voorbereidingen voor het monitoren van de emissies zijn in 2025 van start gegaan. Uiterlijk in november van dit jaar moeten de energieleveranciers een emissievergunning en een monitoringsplan gereed hebben. Hiermee wordt voor elke afnemer bijgehouden hoeveel aardgas er wordt afgenomen en wat dat betekent aan CO2-emissie.
De gevolgen voor de sector zijn de kosten voor het gebruik van aardas fors gaan oplopen. Berekeningen laten een mogelijke kostenverhoging zien van het aardgas van tussen de 12 en 17ct/m3. Dit zal een stevige wissel trekken boven op de Energiebelasting die vanaf 2025 al reeds is ingevoerd voor de Glastuinbouw in Nederland. Hierbij betalen de glastuinbouwbedrijven in 5 jaar tijd een geleidelijk oplopende belasting op de hoeveelheid gebruikt aardgas per individueel bedrijf.
Verder is er door het Kabinet een voorstel gedaan om het gebruik van groen gas te stimuleren. Dit is de Bijmengverplichting groen gas. In dit voorstel wordt vanaf 2026 een verplichting voorgesteld om een nader te bepalen percentage groen gas bij te mengen bij het ‘gewone’ aardgas. Het doel is eveneens om de CO2- uitstoot te helpen verlagen. De kosten voor het bijmengen van dit groene gas geeft eveneens een prijsverhoging die door de afnemers van het gas moeten worden betaald. Wat de exacte prijsverhoging daardoor zal worden is nog niet bekend. Door onze standsorganisaties wordt druk gelobbyd om te zorgen dat deze regeling van tafel gaat of dat er een compensatieregeling wordt ontwikkeld. Als deze kostenverhogingen doorgevoerd wordt maakt dat de concurrentiepositie van de Glastuinbouw in Nederland zwakker en zal leiden tot een verschuiving van delen van de productie vanuit Nederland naar andere delen in de wereld.
Vanuit Brussel is er onlangs een pakket aan voorstellen gepresenteerd rondom het vereenvoudigen van diverse regelingen om energie weer betaalbaarder te krijgen. O.a. Zou de belasting op energie verlaagd moeten worden en heffingen die niets met energiekosten te maken hebben moeten worden ingeperkt. Dit zou Europa weer meer concurrentiekracht moeten gaan geven en het interessanter maken voor bedrijven om zich in Europa te willen vestigen. Belangrijk is dat de Nederlandse Regering bij de vertaalslag van deze voorstellen uit Brussel naar ons eigen land de bestaande glastuinbouw- en landbouwbedrijven niet uit het oog verliest.