Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Bestemmingsplannen zijn overgegaan in (tijdelijke) omgevingsplannen. Een gevolg van de Omgevingswet is dat elke gemeente een Omgevingsvisie moet opstellen. De gemeenteraad stelt daarin de ambities en beleidsdoelen vast voor de lange termijn.
Belangrijk hierbij is dat gebruikers van het buitengebied mogen meepraten in een vroeg stadium. Dat gaat niet overal goed. Het komt voor dat de gemeente in de beginfase met bepaalde organisaties uit het buitengebied praat maar dat deze groepen niet een hele sector vertegenwoordigen. Bepaalde belangen worden dat wellicht vergeten.
Alle gebruikers van het buitengebied hebben een ander belang. Daar moet aandacht voor zijn. Zijn er bijvoorbeeld gebieden waar de natuur of woningbouw voorrang krijgt? Let daar op.
Belangrijk is ook dat een gemeente oog heeft voor maatwerk. De Omgevingswet kent een uitnodigingsplanologie. Hiermee wordt het systeem volledig omgedraaid. Niet van te voren benoemen wat mag en wat niet, maar juist niets op voorhand uitsluiten. Bij uitnodigingsplanologie bepalen overheden op hoofdlijnen waar ruimtelijk wel of geen veranderingen gewenst zijn met het oog op lange termijn prognoses en te beschermen waarden. Burgers en ondernemers zijn aan zet. Kom maar met een plan.
Bekijk goed of er ruimte is voor andere activiteiten, ook op een agrarisch erf, zoals multifunctionele landbouw. Uiteraard zonder dat het een belemmering wordt voor andere bedrijven. Ook moeten de gebiedsdoelen niet te leidend worden, of als voorwaarde worden gesteld aan een bepaalde ontwikkeling (iets mag dan alleen als je bijdraagt aan het behalen van een gebiedsdoel).
Praat mee aan de voorkant en niet pas bij een presentatie van het eindplan.