De nieuwe bedrijfswoning bij het pluimveebedrijf van de familie Cnossen in Suawoude moest wel iets speciaals hebben en moest binnen het gestelde budget vallen. Een leuke uitdaging voor de architect, Harry Ehrenhard.
Het nieuwe huis voelt als ‘een warme jas’. Die reactie kreeg Harry Ehrenhard al een paar keer van de familie Cnossen uit Suawoude. Het onderstreept dat het inschakelen van de architect voor de familie heel waardevol is gebleken.
De familie Cnossen heeft in het Friese Suawoude een pluimveebedrijf met meerdere stallen. In 2013 maakten ze het plan om de oude bedrijfswoning te slopen en samen met Rombou op die plaats nog een stal te bouwen. Alle vijf stallen kwamen dan op een rij en ervoor kon dan mooi de nieuwe bedrijfswoning worden gebouwd.
De uitdaging voor architect Harry Ehrenhard van Rombou was groot. Het mocht geen klein en standaard folderhuisje worden. Maar de familie wilde ook zeker geen bombastisch bouwwerk. Toch moest het wel iets speciaals worden.
Huis met body
De complete woning oogt royaal, maar eigenlijk is het geen heel groot huis. Doordat de architect aan de linkerkant van de woning een carport met overstekend dak tekende en aan de rechterkant een overstek op de leefkeuken en de bijbehorende veranda maakte, kreeg het huis uiteindelijk toch veel body. De ferme oversteken op het hogere hoofdgedeelte van de woning versterken dat beeld alleen maar.
Ehrenhard liet de dakhelling van de stallen terugkomen in de drie oversteekdaken. ‘Daardoor worden woning en stallen een geheel’, schetst hij. De oversteken hebben als bijkomend voordeel dat ze de gevels beschermen tegen weersinvloeden. ‘En dat past bij de op netheid en orde gestelde opdrachtgevers, die een zo onderhoudsvrij mogelijke woning wilden.’ Vandaar ook de rood-paarse baksteen, de aluminium puien, het onderhoudsarme hout aan de boeien en de keramische dakpannen.
Het hele proces, van eerste ontwerp tot sleutelklaar, verliep voorspoedig. De eerste handschetsen van Ehrenhard vielen meteen in de goede smaak. ‘Het is in elke fase van het proces belangrijk om goed te luisteren naar de wensen van de klant. Ik probeer in hun huid te kruipen’, zegt de architect. Zodoende ontstond niet een snel uit een lade getrokken ontwerp, maar een eigentijdse en op maat voor de familie gemaakte bedrijfswoning.
Thuis komen
Het project kon de welstandscommissie direct bekoren. Die gaf meteen na de eerste zitting groen licht voor het ontwerp. Het grootste compliment kreeg Ehrenhard van de familie Cnossen. Zij vinden dat thuis komen in dit huis ook echt voelt als thuiskomen.