Veranderende regels, blijf vooruit kijken!

Door: Bram Scheurwater 20 september 2017

Beperkingen rondom uitbreiden is voortdurend in het nieuws de laatste tijd. Met name de geitenhouderij heeft daar vrij recent nog mee te maken gehad. Provincie Brabant besloot in juli tot een stop op de ontwikkeling en uitbreiding van geitenhouderijen tot 2020. In augustus besloot provincie Gelderland dat de vestiging, uitbreiding of omschakeling naar een geitenhouderij tot nader orde niet is toegestaan. De gevolgen voor de betrokken ondernemers in die provincies zijn desastreus. Geen groei van het bedrijf voor de komende jaren. Hoe gaan wij daarmee om, wat is onze strategie?

Strategie Rombou

Onze strategie is veelal gericht op de lange termijn visie van de ondernemer. Waar wil hij naar toe de komende jaren? We starten met de planvorming wanneer de directe noodzaak voor bouwen er nog niet is. Procedures duren lang, het is dus verstandig om vroeg te beginnen. We vinden dat je de tijd moet nemen om een plan te ontwikkelen en te anticiperen op veranderende regelgeving. Wanneer regelgeving dreigt te veranderen, zoals dat in Brabant en Gelderland dus gebeurd is heb je de mogelijkheid om je plan zeer snel in procedure te brengen, nog voordat er verdere restricties gaan gelden.

Voorbeeld geitenhouderij

Recent hebben we een ondernemer begeleid die geiten houdt. Toen de nieuwste jongveestal net was opgeleverd, zijn we direct verder gegaan met de planvorming voor de volgende stal. In de afgelopen maanden hebben we het plan in een rustig tempo ontwikkeld, we hebben samen met de ondernemer eerst goed nagedacht over de strategie voor het veiligstellen van rechten en wanneer verschillende stappen genomen moesten worden. Toen het nieuws doorbrak dat Brabant de geitenhouderij tot 2020 niet wilde uitbreiden, is het plan direct afgerond en ingediend zodat deze ondernemer door kon met zijn plannen, voordat ook zijn provincie een dergelijke maatregel zou treffen. Deze snelle stappen kunnen alleen doordat we vooraf de plannen van de ondernemer al hadden uitgewerkt en klaar liggen.  

Vooruit blijven kijken

We hebben nu weer gezien dat regelgeving en politieke zienswijzen continu veranderen, ons advies: anticipeer daarop. Dat kan door snel een aanvraag te doen of door nog even te wachten. Beide strategische keuzes. Alle veehouders die iets willen ondernemen weten dat vergunningprocedures lang kunnen duren en voor oponthoud kunnen zorgen. Het is dus zaak om vooruit te blijven kijken. Als je over 4 jaar wilt bouwen, moet je nu al beginnen met voorbereiden. Veranderende regelgeving of politieke werkelijkheid komt dan veel minder als een verassing. Kortom, kijk vooruit!

 

 

 

"Plannen maken om trots op te zijn" Bram Scheurwater

Blijf op de hoogte