Lochem - Luxe appartementen op landgoed

Twee vervallen schuren ombouwen tot drie luxe vakantieappartementen. En dat op een landgoed dat de status van rijksmonument heeft. Geen sinecure. Maar het lukte. De eerste gasten op Erve De Boekhorst in Klein Dochteren zijn al gearriveerd.

‘Dit is een van de leukere projecten die ik in mijn leven heb gedaan. Ik heb hier erg veel lol aan beleefd’, zegt Jan van Voorst (65). Waar veel leeftijdsgenoten stoppen met werken, daar begint de voormalig veehouder uit Klein-Dochteren een nieuwe carrière. Hij liet twee vervallen boerderijschuren ombouwen tot drie luxe vakantieappartementen. Alles is klaar nu en de verhuur aan gasten is inmiddels officieel begonnen.

De appartementen staan op landgoed De Boekhorst in Klein Dochteren in de gemeente Lochem. Jan van Voorst had op een deel van dit landgoed een agrarisch bedrijf met 20.000 legkippen en 35 melkkoeien. In 2010 waren de knieën en de rug versleten. Opvolgers waren er niet. Van Voorst besloot het pluimveebedrijf en het melkquotum te verkopen. De opbrengst investeerde hij in dit project. ‘In dit fiets- en wandelgebied bij uitstek – de omgeving rondom Lochem is één groot natuur- en recreatiegebied met veel historische landgoederen – moet daar wat uit te halen zijn’, dacht hij.

Droomproject

Drie jaar geleden begon Van Voorst zijn ‘droomproject’. Het landgoed is rijksmonument en dat geldt dus voor alle gebouwen die erop staan. Van Voorst wist dat het een langdurig traject ging worden om alle vergunningen rond te krijgen. ‘Ik wist ook dat zorgvuldig manoeuvreren de enige manier was om alles goedgekeurd te krijgen.’ Hij besloot daarom een beroep te doen op Rombou, die expertise en ervaring heeft met dit soort projecten.

Het werd inderdaad een lang traject, met veel overleg en geduldig masseerwerk. Sander Kondring van Rombou kon het bestemmingenverhaal zo plooien dat het lukte om de agrarische bestemming van de gebouwen te behouden. Daarna schakelde Van Voorst Rombou-architect Harry Ehrenhard in om een goed ontwerp te maken. Vanwege de monumentale status was het strikt verboden om aan de buitenkant van beide gebouwen iets te veranderen. ‘Maar voor de functionaliteit was dat soms wel noodzakelijk’, vertelt Van Voorst.

Oude elementen terug

De sleutel zat hem vooral in het terugbrengen van oude elementen. Elementen die in de loop van de tijd uit de twee schuren waren verdwenen. ‘Alles wat eraan was verpest, hebben we in oude glorie hersteld’, zegt Van Voorst. Zo werden originele ramen en oude luiken in ere hersteld. Het karakter van de doorrijdschuur bleef behouden. De Monumentendienst wilde veel glas in de voor- en achterzijde van de doorrijdschuur. Maar gasten zitten aan de kant van de weg dan heel erg in de etalage. De architect loste dit speels op door twee grote, openslaande deuren voor de ramen te plaatsen. Ook zorgde hij voor stalen kozijnen. Die halen de zwaarte van het gebouw en geven het geheel haar oorspronkelijke, slanke uitstraling.

'De welstandscommissie was erg enthousiast'

‘De uitdaging was om drie functionele appartementen te maken, met respect en eerbied voor de oude elementen in de gebouwen. Volgens mij is dat aardig gelukt, want de welstandscommissie was erg enthousiast’, vertelt de architect, Harry Ehrenhard. Kort voor het verstrijken van de vijf maanden lange inspraakprocedure gooide de Monumentenwacht toch nog roet in het eten. De organisatie eiste een betere onderbouwing van de gekozen kapconstructie. De nieuwe constructie zou het rijksmonument te veel aantasten.

De vertraging kwam extra ongelegen omdat het twee jaar bij de fiscus bedongen uitstel van investering van het melkquotumgeld van Van Voorst ook bijna ten einde liep. Haast was dus geboden. Uiteindelijk zorgde de wethouder er na een persoonlijk bezoek voor dat alles toch nog in kannen en kruiken kwam: de kapconstructie kon met een aantal aanpassingen worden gerealiseerd. Eind 2015 begon PHB BV in Deventer met de bouw. Van Voorst deed zelf alle schilderwerk en de afwerking. Nu is alles klaar.

De Landman

Trots leidt Van Voorst ons rond door de ruime appartementen, die allemaal een naam hebben gekregen. Het appartement voor zes personen heet De Landman, vernoemd naar de bekende landman Winand Staring. De Landman is het grootste appartement en heeft twee verdiepingen. Het tweepersoons-appartement heet De Freule, de vrouw van De Landman. En het vierpersoons-appartement is Het Stroomhuis gedoopt. Een deel van het gebouw deed vroeger namelijk dienst als energiecentrale, ook wel het stroomhuis genoemd. Ook dit appartement heeft twee verdiepingen.

De hoofdingang van het oude gebouw is de oude ingang van de oude doorrijdschuur. ‘Van de oude schuurgebouwen zijn feitelijk alleen de buitenmuren blijven staan. Van binnen is alles er helemaal nieuw ingezet, zoals bijvoorbeeld houten gebinten’, vertelt van Voorst. Het ruime raamwerk zorgt voor veel lichtinval. Vanuit de appartementen is er zicht en toegang tot de siertuin.

Creatieve buitenplaats

Van Voorst ontwikkelde het erf rondom de drie appartementen, die naast zijn boerderij met woonhuis staan, de afgelopen jaren tot een creatieve buitenplaats met een maatschappelijke en culturele functie. Zo vind je er een grote door vrijwilligers gerunde moestuin, waarvan de oogst naar de Voedselbank in Zutphen gaat. Verder worden er kleinschalige evenementen georganiseerd, zoals klassieke openluchtconcerten en tuindiners, met ingrediënten uit de moestuin. De voormalig veehouder werkt nog aan een kasteeltuin, waar hij de gasten voedsel- en natuurbeleving wil bieden.

'Ik kan de boerderij en de buitenplaats straks met toekomstperspectief overdragen aan de volgende generatie'

Van Voorst investeerde al met al bijna een half miljoen euro in het hele project. ‘Een deel van dat geld was anders naar de belasting gegaan en nu zit het in gebouwen, die hun waarde houden’, stelt hij. De gastheer verwacht in het gebied vol natuur, cultuurhistorie en fiets- en wandelroutes vooral veel babyboomers onder zijn clientèle te krijgen, feitelijk zijn eigen generatie. Hij gelooft heilig in zijn project. ‘Ik kan de boerderij en de buitenplaats straks met toekomstperspectief overdragen aan de volgende generatie.’ Die heeft zich in de persoon van zijn nicht Mirjam Beelen al aangediend. Zij wil op termijn het stokje overnemen van Jan van Voorst.

Lees hier hoe Jan van Voorst tot zijn plannen is gekomen 

Bekijk ook deze mooie woning

Bekijk hier nog meer mooie rombou projecten

Lees hier meer over de mogelijkheden van de ruimte-voor-ruimte-regeling

Website Erve de Boekhorst

"Efficiƫnt en doelgericht samenwerken aan mooie plannen" Sander Kondring

Branches

Provincies

Blijf op de hoogte