Schalkwijk - Fruitteelt

Vernooij Fruitteler in Schalkwijk

Lange weg naar nieuwbouw

Arno Vernooij is zoon van een melkveehouder, maar wist al als vroeg in zijn leven dat de fruitteelt zijn 'ding' was. Binnenkort realiseert hij zijn eigen fruitteeltbedrijf in Cothen, waarschijnlijk de laatste keer dat in de provincie Utrecht een nieuwe agrarische nieuwbouwlocatie wordt gerealiseerd.

Eerste plannen in 2000

De plannen van Vernooij om aan de Trechtweg ontstonden al in 2000. Tot dan was hij actief fruitteler op het bedrijf van zijn grootouders. 'In 1997 kwam ik van de MAS en begon bij opa en oma met fruittelen. Toen opa in 1997 overleed stond ik er, met oma, direct alleen voor.' De gebouwen zijn echter oud en monumentaal, daar lag voor de 38-jarige fruitteler geen toekomst.

In 2000 kocht Vernooij 5,5 hectare in Cothen en in 2007 breidde hij nog eens uit met 4 hectare. Ik had toen al het idee om hier te gaan bouwen, maar dacht destijds dat er geen bouwbestemming op lag. Achteraf bleek die er wel op te liggen, maar die is er door de gemeente in de realisatie van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied afgehaald', aldus Vernooij.

Dicht boek weer open

Vernooij pakte eind 2005 de plannen voor nieuwbouw op. 'In eerste instantie voor de bouw van een schuur.' Hij ging er zelf me aan de slag, maar strandde bij de gemeente. 'Of eigenlijk bij een wethouder die faliekant tegen was. Het boek werd gesloten.' Vernooij betreurt het nog altijd dat er zoveel tijd verloren is gegaan. 'Ik ben zelfs alle partijvergaderingen afgegaan om destijds het boek weer open te krijgen, een aparte ervaring.'

Uit het veld geslagen, maar niet verslagen, pakte Vernooij na de gemeenteraadsverkiezingen het plan weer op. 'De nieuwe wethouder stond er positief tegenover. Gert Jan Festen van Rombou hielp mee met het zogenaamde principeverzoek om aan te tonen dat een schuur noodzakelijk is om een volwaardig fruitbedrijf te kunnen runnen.' De bal kwam weer aan het rollen.

'In eerste instantie zou ik, zonder bestemmingsplanwijziging, een schuurtje van 10 bij 10 mogen bouwen. Daar schoot ik niets mee op.' Advies en beoordeling van de Agrarische beoordelingscommissie (ABC) bood uiteindelijk soelaas. De gemeente moest meewerken aan een bestemmingsplanwijziging.

 

Vernooij vergunningen fruitteeltbedrijf Schalkwijk

 

Geen huisvesting

Weer stuitte Vernooij op een probleem. 'In het bestemmingsplan staat dat nieuw te bouwen gebouwen niet mogen worden gebruikt voor huisvesting van buitenlandse medewerkers.' Tja en daar ging het juist wel om. Vernooij: 'Wil je volwaardig aan de slag, dan is dat een noodzaak.' Ook hier schoot Rombou te hulp. Zij onderbouwden de aanvraag van de huisvesting en inmiddels mag Vernooij een schuur bouwen van 20 x 25 meter inclusief huisvesting van 12 medewerkers.

Vernooij, Gert Jan Festen van Rombou werkten uiteindelijk samen met Landschapscoördinator Walter Jaaltink van Stuurgroep Kromme Rijnlandschap en architect P.J. Vroege de bouwtekening en de landschappelijke inpassing uit. Volgens Vernooij ook nog een heel gedoe. 'Uiteindelijk moet je zelf ook nog flink te vinger aan de pols houden om er voor te zorgen dat de inrichting van het bedrijf praktisch blijft.'

Zo zorgde hij er voor dat er vooral achter de schuur veel werkruimte komt. 'Uit het zicht van voorbijgangers, maar ook uit het zicht vanuit de later te realiseren woning. Mij lijkt dat veel netter.' Aan het feit dat het plan wel dertig keer is aangepast vanwege futiliteiten als boompje hier, boompje daar, te hoog, te laag, te smal, te breed, probeert hij zich niet meer te ergeren. Gert Jan heeft veel onderhandelingen met de gemeente gevoerd. Ik ben één keer, de eerste keer mee geweest, maar had al door dat ik daar beter weg kon blijven. Ik zou me te veel ergeren.'

Nu na bijna 8 jaar gaat dan bij Vernooij eindelijk de schop in de grond. 'Voor de Kerst gaat de fundering er in en in januari beginnen we met de bovenbouw. Voor het voorjaar hoop ik de huisvesting rond te hebben.'

Vuile grond

Alvorens de kunnen bouwen moet Vernooij nog een probleem tackelen. De bouwgrond is namelijk vervuild met DDT. 'Dat komt hier bijna overal voor. Geen probleem, totdat je in de grond gaat roeren. Ik moet nu nog kiezen uit twee opties. Of afgraven, de grond elders plaatsen en afdekken met beton, òf de bouwplek af laten dekken met plastic, zand er over en het gebouw op  125 palen zetten.' Vernooij neigt het laatste te doen.

Als dan alles volgend jaar klaar is, kan Vernooij zich met zijn medewerkers weer voor de volle honderd procent richten op te teelt van peren, Conference en Beurré Alexander Lucas en de appel Elstar.

Bekijk hier nog meer mooie rombou projecten

Lees hier het verhaal van de familie Barels uit Steenbergen

Van fruitteler naar zorgverlener

 

"Complexe vragen in ruimtelijke ordening en milieu" Gert-Jan Festen

Branches

Provincies

Blijf op de hoogte