Makkum - Veen-Meijer

Melkgeitenhouder Harm van der Veen uit Makkum bouwde een nieuwe jongveestal voor ruim 1.500 dieren. De oude stal was aan vervanging toe en bood beperkte ruimte. ‘Met het oog op groei was nieuwbouw de beste optie’, stelt Van der Veen. Inmiddels richt de melkgeitenhouder zich alweer op nieuwe investeringsplannen.

Vredig en herkauwend liggen de jonge geiten naar ons te kijken als we de nieuwe jongveestal betreden. De nieuwe stal straalt licht, ruimte en rust uit. ‘Een heel verschil met de oude stal’, zegt Van der Veen die samen met zijn vrouw Ankie het bedrijf in 2007 kocht. ‘Die oude jongveestal viel bijna van ellende uit elkaar’, gaat hij verder. ‘Het gebouw was nodig aan vervanging toe, maar omdat wij de stal ook graag wilden verlengen voor uitbreiding van de veestapel, kozen we uiteindelijk voor nieuwbouw.’

Zo gezegd, zo gedaan. Of toch niet? ‘Tijdens de overname wilden wij al groeien in het aantal melkgeiten, maar de slechte melkprijs destijds gooide roet in het eten’, weet Van der Veen nog. Veel investeringsruimte is er dan niet, waardoor wij destijds pas op de plaats moesten maken.’ De melkprijs liet gelukkig in 2011 weer een stijgende lijn zien. De melkprijs klom in dat jaar 11,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Vanaf dat moment krabbelt de melkprijs gestaag verder omhoog.

Ontwerp en realisatie

Door de stijgende melkprijs creëerde het bedrijf investeringsruimte. ‘Toen wij het bedrijf overnamen hadden we 900 melkgeiten en 300 stuks jongvee. We hebben nu een NB wet-vergunning voor 1.700 melkgeiten, maar dit aantal konden wij in de bestaande gebouwen nooit kwijt.’ Voor het hele traject rondom de bouw van de nieuwe jongveestal namen de ondernemers Arjan Sinnige, John Mentink en Bram Scheurwater van Rombou in de arm. ‘Deze mannen adviseerde ons over de mogelijk opties, hielpen ons met het aanvragen van de vergunningen, de sloopmelding en boden bouwbegeleiding.’ Het aanvragen van de vergunning deden zij in april 2015. In december 2016 kreeg het stel groen licht voor de nieuwbouw, waarna de bouw in januari 2016 van start ging. De inmiddels 65 meter lange en 24 meter brede opgeleverde stal biedt ruimte aan ruim 1.500 dieren, verdeeld in verschillende groepen en afdelingen.

Risicobeperking door slim ontwerp

Dat de ondernemers goed hebben nagedacht over de bouw en de risicobeperking omtrent ziekte-insleep, blijkt uit de indeling van de stal. De allerjongste dieren houden zij op een speciale afdeling. De boxen, waar gemiddeld vijf tot zes lammeren per keer inzitten, worden na elk gebruik schoongemaakt en gedesinfecteerd. Hierna gaan de dieren naar de volgende afdeling, waarbij de ondernemers en hun medewerkers eerst door de hygiënesluizen moeten om zo insleep van infectieziekten te voorkomen. Aparte overalls en laarzen staan daarom ook gereed voor de werknemers en eventuele bezoekers. ‘Deze afdeling is volledig geïsoleerd’, vertelt Van der Veen. ‘Geiten zijn gevoelige dieren en kunnen slecht tegen temperatuurswisselingen. Vooral voor de jonge geiten is het belangrijk een zo constant mogelijke temperatuur in de stal te houden. Mede door middel van een mechanisch ventilatiesysteem creëren wij daarom ook een microklimaat. Daarnaast hebben wij voor de bouw gekozen om de afdeling volledig te onderkelderen. Op deze manier kan het vocht wat de dieren produceren zo snel mogelijk worden afgevoerd, zodat ook hier de kans op infectieziekten miniem is.’

Na deze afdeling gaat het jongvee naar de potstal waar ze tot en met de eerste lammertijd worden gehuisvest. Bovenin deze ruime en goed geventileerde stal loopt een baan voor de instrooirobot. ‘Door deze investering valt onze stal binnen de Maatlat Duurzame Veehouderij. Hierdoor kunnen wij gebruikmaken van fiscale regelingen, zoals Milieu Investeringsaftrek, oftewel MIA en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, oftewel Vamil’, licht de melkgeitenhouder toe. ‘Daarnaast geeft het ons natuurlijk een stuk arbeidsverlichting. Als je deze hele stal met de hand moet opstrooien, ben je wel een aantal uur bezig’, zegt Van der Veen lachend.

Voerstation

Na het bezoeken van de nieuwe jongveestal lopen we door naar de melkgeiten. Zo’n 45 geiten staan vredig te vreten aan het nieuwe voerstation. ‘Dat is één van de technieken waar we destijds wel in hebben geïnvesteerd in deze bestaande stal. Het voerstation geeft op basis van de melkcontrole de juiste hoeveelheid brok aan elke individuele geit. Hiermee voeren wij naar behoefte.’

Van der Veen geeft aan toch graag in de toekomst een nieuwe en ruimere stal voor de melkgeiten te willen bouwen. ‘De nieuwe stal is te krap voor ons huidige productiegeiten. Daarbij komt dat wij melken in een 2x36 Rapid Exit melkstal, waardoor we per melkbeurt ruim vijf uren in de put staan. ’s Ochtends melken mijn vrouw en ik samen, ’s avonds besteden wij deze melkbeurt uit aan parttime medewerkers.’

De melkgeitenhouder is inmiddels bezig met de plannen voor een nieuwe stal. ‘We zijn bezig met de bouwtekeningen. De gemeente is gelukkig positief gestemd over ons plan. Wanneer we precies gaan bouwen, hangt natuurlijk ook af van wat de melkprijs gaat doen. De daadwerkelijke bouw kan misschien nog wel twee tot drie jaar duren. Tot die tijd oriënteren we ons op hoe de nieuwe stal eruit moet komen te zien en wat voor melkstal we gaan plaatsen. We denken aan een 100-stands carrousel, maar dit kan nog alle kanten op’, aldus Van der Veen.

Lees hier ook over de geitenstal van de familie Veldman in Wijckel

Bekijk hier nog meer mooie projecten

 

"Plannen maken om trots op te zijn" Bram Scheurwater

Branches

Provincies

Blijf op de hoogte