Open dag nieuwe stal melkveebedrijf Nagelhoud

Door: Sanne Scholten 24 mei 2018

De nieuwe stal van het melkveebedrijf van de familie Nagelhoud in ’t Harde is op vrijdag 8 juni van 11.00 tot 17.00 uur volledig te bezichtigen. Dan zetten Albert (38) en Erica (37) Nagelhoud de deuren open voor het publiek. Dat doen ze in samenwerking met hun toeleveranciers en de bedrijven die meewerkten aan de realisatie van het nieuwbouwproject.

De nieuwe 3 + 3 ligboxenstal met 115 boxen voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Het is met 38 meter lengte en 36 meter breedte een bijna vierkant gebouw geworden. De hoogte van de stal is 11 meter. Een zijde van het dak is belegd met zonnepanelen. Een brede lichtstraat zorgt voor een helder en overzichtelijk geheel. De koeien liggen er in diepstrooiselboxen. Ze lopen op een zogeheten emissiearme Meadowvloer, een vloer van beton en rubber met een hoge mestdoorlaat.

Korte looplijnen

De stal biedt met weinig vierkante meters en korte looplijnen maximale functionaliteit. ‘Niet alleen om het praktisch te houden, het budget speelde in die keus ook een belangrijke rol’, vertelt melkveehouder Albert Nagelhoud. De totale bouwkosten bleven daarmee binnen het beschikbare budget.

Het melkveebedrijf telt 95 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 60 hectare grond. De koeien worden gemolken met twee DeLaval-robots. Een selectiepoort regelt dat de koeien weidegang krijgen. Er is zo gebouwd dat de koeien desgewenst in twee groepen te melken zijn. De melkveehouder wil met autonome groei de komende jaren rustig proberen de stal vol te krijgen. Het gebouw is zo gepositioneerd dat er daarna nog mogelijkheden zijn voor uitbreiding in de lengte. ‘Hiermee kunnen we jaren vooruit’, aldus Nagelhoud.

Open dag

De open dag op vrijdag 8 juni begint om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Het adres is: Familie Nagelhoud, Nagelhoudsweg 7 in ’t Harde.
U kunt hier de uitnodiging downloaden.

 

Blijf op de hoogte