Hoe brandveilig is uw bedrijf?

Door: Bram Scheurwater 05 september 2017

Stalbranden zijn helaas weer veel in het nieuws. Recent zijn in Erichem, Agelo en Swifterbant stallen afgebrand met veel persoonlijk en dierlijk leed en grote materiële schade  voor de betrokkenen. Er wordt veel gedaan vanuit de sector en de overheid om nieuwe stalbranden te voorkomen. Het Actieplan stalbranden is daar een voorbeeld van.

Rombou heeft in de afgelopen jaren vele ondernemers begeleid bij uitbreiding van de stallen waarbij risicobeperking werd ingezet om grote brandcompartimenten mogelijk te maken. Onze kennis van brandpreventie, specifiek voor de agrarische sector, is ook heel goed toepasbaar voor bestaande stallen.

Het ontstaan van brand

Er is veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van brand in stallen. Brand kan op veel verschillende plekken ontstaan , denk aan slecht aangelegde of verouderde elektra,  stof, vuil of bijvoorbeeld zelfontbranding van werktuigen.

Uitbreiding van brand

De gehele agrarische sector staat al jaren onder druk om zo goedkoop mogelijk te produceren.  Dat betekent dat er al jaren materialen worden toegepast die wel voldoen aan de het bouwbesluit maar toch problemen kunnen geven. In  veel stallen zijn bijvoorbeeld erkende isolatie platen toegepast waarlangs het vuur zich toch eenvoudig kan verspreiden.  Naast aandacht voor bevestiging en bijvoorbeeld stofophoping is compartimenteren van groot belang. Wanneer een deel van het gebouw brandt, kan daarmee voorkomen worden  dat de rest van het bedrijf afbrand.

Brandveiligheidscan voor uw bedrijf?

Juist voor bestaande stallen  kan het heel nuttig zijn om een bouwkundig brandspecialist rond te laten kijken.  We hebben hiervoor de brandveiligheidsscan ontwikkeld. Wij maken samen met u een rondgang over uw bedrijf, stellen een risico analyse op en maken aanbevelingen voor verbetering. We kunnen dit voor onze klanten aanbieden voor € 300 tot € 600,- afhankelijk van de grote van het bedrijf Wilt u weten hoe uw bedrijf er voorstaat?

Wilt u meer weten en bent u geïnteresseerd in onze brandveiligheidsscan, neem dan contact op met onderstaande button. Onze specialist brandveiligheid neemt dan binnen 3 werkdagen contact met u op.

 

 

"Plannen maken om trots op te zijn" Bram Scheurwater

Blijf op de hoogte