De bouwprijzen stijgen, zal ik nu wel of nog niet gaan bouwen?

Door: Bram Scheurwater 16 januari 2018

De markt voor nieuwbouw en verbouw heeft de afgelopen jaren nagenoeg stilgelegen, zeker sinds het begin van de crisis in 2008. De agrarische markt liep nog wel goed tot aan 2015 toen de onduidelijkheid over fosfaat is begonnen. Sindsdien is er veel minder gebouwd.

Jaren lang bouwen onder kostprijs

Aannemers hebben dit aan den lijve ondervonden. Aannemers bedrijven zijn gekrompen of failliet gegaan. Het zijn zeer zware tijden geweest. Iedereen die gebouwd heeft in deze periode heeft zeer scherpe prijzen gekregen die meestal ver onder de werkelijke kostprijs lagen. Alles om het hoofd boven water te houden.

Stijging van de bouwprijzen

De vraag naar nieuwbouw neemt sinds dit jaar echter weer scherp toe. Dat geldt voor nieuwbouw,  verbouw, agrarisch en niet-agrarisch. De productie van bouwmaterialen kan de nieuwe vraag niet aan en er zijn nog niet voldoende geschoolde bouwvakkers.  En daarbij: de verliezen die de afgelopen jaren geleden zijn moeten worden terugverdiend. Dat zien we nu terug in de bouwprijzen.

Wat te doen?

Wat te doen? Wel of niet gaan bouwen? We verwachten dat de bouwsector in de loop van het jaar zal stabiliseren. Vandaag bellen en volgende week beginnen met bouwen kan alleen tegen een aanzienlijke meerprijs. Begin daarom vroeg, houdt de bouwtijd ruim en geef de aannemers ruim de tijd om te bouwen, te plannen en te bestellen. Op die manier zijn de kosten ook in deze tijd te beperken.

"Plannen maken om trots op te zijn" Bram Scheurwater

Blijf op de hoogte