Munnekezijl - Bakker Bio

Bouwen met een knipoog naar het verleden. Een tweekapschuur voor pootgoed, bloemkool en knolselderij, in een frisse blauwwit gekleurde jas. De familie Bakker in Munnekezijl realiseerde dit bouwwerk, met hulp van Rombou. Op vrijdag 17 maart 2017 is er open dag.

De enorme knal waarmee de bliksem insloeg, suist nog altijd na in zijn oren. Het is zondag 5 juli 2015 als de kop-hals-romp boerderij van akkerbouwer Jan Willem Bakker en zijn vrouw Jacquelien volledig in vlammen op gaat. De wind jaagt de vlammen in recordtempo door de schuur richting woning. Ze bellen de brandweer, zetten de kinderen in de auto en slagen erin nog wat fotoboeken uit de woning te halen. Trekkers, heftrucks en andere machines worden – voor zover dat nog lukt - de schuur uitgereden. De boerderij is reddeloos verloren.

‘Dit gebouw staat er over honderd jaar nog, daarom blij dat we bouwden onder architectuur’.

Nu, ruim anderhalf jaar later, kort voor de open dag van de nieuwe bewaarschuur, zit Bakker er ontspannen bij. In de ruime kantine van het nieuwe gebouw vertelt hij zijn verhaal. Over de brand, de impact daarvan, de hartverwarmende reacties die ze kregen, het traject met de verzekering en hoe ze daarna een plan maakten voor de bouw van een heel nieuwe boerderij. Op vrijdag 17 maart kan iedereen het eindresultaat bewonderen. Dan houden ze open dag voor alle mensen die geïnteresseerd zijn.

Bedrijfsovername

Net voor de brand had Jan Willem het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Hij was van plan geweest het eerst even rustig aan te doen en de eerste twee jaar geen grote investeringen te doen. De brand gooide bijna letterlijk roet in het eten en zorgde ervoor dat een eerder gemaakt plan voor een nieuwe bewaarschuur met korte looplijnen vervroegd uit de lade kwam.

Om zich goed te oriënteren op de nieuwbouw reed Jan Willem samen met zijn vrouw en zijn vader Wridzer Nederland door om bij collega-akkerbouwers recent gebouwde bewaarschuren te bekijken. Ze zagen schuren in onder andere Noord-Holland, Flevoland en Groningen. Hun insteek was om te bouwen met respect voor de historische bouwstijl van de omgeving. ‘Wij wilden een gebouw dat aansluit bij de traditie van het Groninger land: een schuur met twee kappen, maar dan in een moderne jas.’

Respect voor historie

Een van de nieuwe bewaarschuren die ze bezochten, was die van akkerbouwer Pieter Klaas Westerhuis uit Usquert. Hij bouwde een bewaarloods met twee kappen, passend bij de historische bouwstijl in de regio, maar tegelijkertijd toch zeer modern ogend. Een gebouw  dat bovendien voldoet aan de eisen die een moderne akkerbouwer stelt aan ruimte en functionaliteit. ‘Die bouwstijl, met twee kappen en steile dakhelling, sprak ons erg aan. Omdat het zo mooi aansluit bij de omgevingshistorie.’

‘Prachtig en functioneel bouwwerk, dat aansluit bij de traditie van het Groninger land’

De boerderij in Usquert is ontworpen door architect Harry Ehrenhard van Rombou. Mede daarom wilde de famiie voor het hele traject - van het plan maken tot en met het regelen van vergunningen, ontwerp en de bouwbegeleiding – graag in zee met dit bedrijf. ‘Maar niet alleen omdat ze ervaring hebben met landschappelijk bouwen. We zochten vooral ook naar een bedrijf met brede expertise in de agrarische sector. Een bedrijf dat je niet hoeft uit te leggen hoe een aardappelkist eruit ziet of hoe een bewaring werkt. Zo kwamen we bij Rombou uit’, zegt Bakker.

Een extra voordeel vindt hij dat Rombou alle benodigde disciplines voor een bouwtraject onder één dak heeft. ‘Je hoeft je verhaal dus maar een keer te vertellen’.

Bestek laten schrijven

De familie Bakker koos er voor om Rombou een bestek te laten schrijven van het project. Elke bouwer moet zich dan houden aan de vooraf gestelde voorwaarden van het uit te voeren bouwwerk, zoals technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden. ‘Laat je de keus van die zaken bij de aannemer, dan ben je bij de offertes appels met peren aan het vergelijken. Nu konden we exact de prijsverschillen zien tussen de aannemers die we voor de inschrijving hadden geselecteerd.’

De Notebomers Bouwgroep in Lutjegast mocht het project uitvoeren. In maart 2016 begon het bedrijf met bouwen en half september 2016 kon de schuur worden opgeleverd. Rombou verzorgde de bouwbegeleiding, onder andere door eens per maand een bouwvergadering te beleggen met alle betrokken partijen. De bouw verliep volgens Bakker zeer voorspoedig. ‘De betrokken partijen hadden allemaal een goede planning.’

Vierkante bouw

De tweekapschuur met steile dakhelling beslaat 2.000 vierkante meter oppervlakte. De schuur is behoorlijk vierkant gebouwd, wat zorgt voor korte loop- en rijlijnen. ‘We verbouwen pootaardappelen, bloemkool en knolselderij. Omdat we werken met verschillende rassen en verschillende sorteer- en kwaliteitsklassen, is het handig om veel korte rijen met kisten te kunnen maken. Dat bevordert snel en efficiënt werken.’ Verder is er in sommige bewaarruimtes een achterdeur gemaakt. ‘Daardoor kunnen we snel bij de achterste kisten. Dat is erg handig, want meestal moeten die er als eerste weer uit.’

Het gebouw heeft drie koelcellen: voor elke gewasgroep één. Bij de aardappelen wordt gebruikgemaakt van een drukwand. De cellen worden gekoeld met natuurlijke koude middelen. Er wordt gebruiktgemaakt van een propaan/CO2-installatie. Naast de cellen is er opslagruimte voor machines, een grote verwerkingsruimte, een kantine en sanitaire ruimten voor het personeel.

Aan de nieuwe woning bij het bedrijf wordt nog gewerkt. Deze wordt medio dit jaar opgeleverd. Dat de nieuwe woning later klaar is dan de schuur, heeft een reden. Voor de woning moest het bouwblok worden veranderd. Daarvoor was een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk, met tal van extra onderzoeken tot gevolg. ‘Dit hele traject heeft uiteindelijk nog de meeste tijd, geld en energie gekost’, constateert Bakker.

Honderd jaar vooruit

De akkerbouwer krijgt overwegend positieve reacties op de nieuwbouw. Het blauw en wit is van veraf zichtbaar en oogt fris tussen het groen, rood en grijs dat de meeste agrarische bedrijfsgebouwen kenmerkt. ‘We vinden dat er nu een prachtig en functioneel bouwwerk staat, maar het meemaken van een brand die je boerderij verwoest, blijft altijd een verliessituatie’, zegt Bakker.

‘Een schuur waar het fijn thuiskomen en fijn werken is’

Desalniettemin is hij blij dat er weer een schuur met karakter staat. ‘Een schuur waar het fijn thuiskomen is en een schuur waar het fijn werken is. De afgebrande boerderij stond er honderd jaar. Wij gaan ervan uit dat dit gebouw ook minstens honderd jaar staat. Vanuit die gedachte zijn we erg blij dat we gekozen hebben voor bouwen onder architectuur. Daardoor hebben we nu een schuur die echt iets uitstraalt.’

Bekijk hier nog meer mooie rombou projecten

Lees hier hier het verhaal van Pieter Klaas Westerhuis uit usquert

Lees hier het verhaal van zorgboerderij Bartimeus

Lees hier het verhaal van de nieuwe landwinkel / zorgboerderij 't Keetje

Bekijk de schuur hieronder van binnen in 360 graden!

 

 

 

 

"Past het ontwerp en voelt u zich thuis? Dat is mijn doel" Harry Ehrenhard

Branches

Provincies

Blijf op de hoogte